A magnézium egy létfontosságú ásványi anyag, amely számos testi folyamatban játszik kulcsszerepet. Fontos az izmok és idegek működésének szabályozásában, a vércukorszint és a vérnyomás megfelelő szinten tartásában, valamint a csontok és a DNS felépítésében.
Milyen ételekben található meg a magnézium?
Számos természetes forrásból hozzájuthatunk a szükséges magnézium mennyiséghez. A hüvelyesek, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonák és zöld leveles zöldségek (például spenót) gazdagok ebben az ásványi anyagban. Emellett egyes gabonapelyhek, tejtermékek, mint a tej és joghurt, szintén jó forrásai a magnéziumnak.
Magnézium tartalmú étrend-kiegészítők
Magnéziumot számos étrend-kiegészítő tartalmaz, amelyek multivitaminok részeként, vagy önálló formában is kaphatók. Az aszpartát, citrát, laktát és klorid formájú magnézium jobban felszívódik a szervezetben, így ezek hatékonyabban segíthetnek a magnéziumszint pótlásában. A magnézium megtalálható néhány hashajtóban, illetve gyomorégést és emésztési panaszokat enyhítő termékekben is.
Megfelelő mennyiségű magnézium bevitele
Sajnos sok ember étrendje nem tartalmaz elegendő magnéziumot. Az idősebb férfiak, valamint a kamaszkorú fiúk és lányok körében gyakori a magnéziumhiány. Bár a szervezet a veséken keresztül próbálja visszatartani a magnéziumot, hosszú távon a hiány komoly problémákat okozhat.
Mi történik, ha nem jutunk elég magnéziumhoz?
A magnéziumhiány kezdetben nem okoz látványos tüneteket, de hosszabb idő alatt komoly következményekkel járhat. A hiánytól szenvedők étvágytalansággal, hányingerrel, fáradtsággal és gyengeséggel küzdhetnek. Súlyos esetekben zsibbadás, izomgörcsök, személyiségváltozás és szívritmuszavar is előfordulhat.
Kik vannak különösen veszélyeztetve?
Bizonyos csoportok különösen hajlamosak a magnéziumhiányra. Ilyenek például az emésztőrendszeri betegségekben szenvedők, a 2-es típusú cukorbetegek, az idősebb emberek, valamint a krónikus alkoholizmusban szenvedők.